2015-05-28 13:33Nyheter

Internationella mensdagen 28 maj - Hur skulle världen se ut om män hade mens?

null

- Vi tror att mycket skulle se väldigt annorlunda ut. Kanske skulle mens vara synonymt med manlighet och styrka. Vi måste börja prata om mens och bryta de tabun och myter som hindrar flickor och kvinnor runt om i världen från att leva ett hälsosamt och värdigt liv, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid.

WaterAid lanserar idag en film som leker med tanken om hur det skulle vara om det var män som hade mens.

Fakta om mens

  • Varje dag har mer än 800 miljoner kvinnor i åldern 15 till 49 år mens. Ändå är mens ett tabubelagt ämne.
  • I många av världens fattigaste samhällen kan flickor inte gå i skolan när de har mens eftersom det inte finns några skoltoaletter.
  • Tabun och myter kring mens hindar flickor och kvinnor från att få kunskap om mens.

Läs mer om mensmyter och tabun på WaterAids hemsida


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön