2013-05-21 15:21Nyheter

Musikhjälpen 2012 säkrar rent vatten och toaletter för barnen i Puri

null

WaterAid har av Musikhjälpens insamling 2012 under temat ”Barnen i slummen har rätt till rent vatten” tilldelats 1 miljon kronor för projektet Barnen i slummen förändrar sin egen vardag – rent vatten och sanitet i skolorna i Puri i östra Indien. Projektet pågår under två års tid och fokuserar på att förbättra vatten-, sanitets- och hygiensituationen för 21 000 elever i 89 skolor i Puris slumområden.

För att ge barnen som bor i slummen chansen till en drägligare framtid är det viktigt att det finns möjligheter till en ordentlig utbildning. I de fattiga delarna av Puri, liksom i många andra områden i Indien, är det en hög andel skolor som saknar tillgång till dricksvatten och toaletter. Utan detta är det jättesvårt att fullfölja en skoldag, tänk er själva att inte ha en toalett på skolan eller på er arbetsplats och inget vatten att dricka! Särskilt jobbigt blir det för unga tjejer som nått puberteten som när de har mens tvingas stanna hemma i brist på en skoltoalett där de kan byta sina tygtrasor eller bindor.

I varje skola kommer vatten- och sanitetskommittéer med studenter och personal att driva utvecklingen tillsammans med WaterAids lokala partnerorganisationer utifrån de behov som finns i varje skola. Genom att även involvera föräldrar, media och lokalpolitiker ska kunskapen om vikten av rent vatten och sanitet förankras och därmed kan resultaten göras mer långsiktiga. Att dessa barn och ungdomar får tillgång till rent vatten och en ordentlig toalett innebär att de kommer kunna fokusera på undervisningen, istället för att fundera över var vad de ska dricka, vart de ska uträtta sina behov och stanna i skolan när de får mens. De kommer även att föra med sig kunskapen om vikten av toaletter och hygien till sina familjer och påverka sina samhällen för en bättre framtid.

Rapportering om hur det går kommer att publiceras om ca 6 månader.

Ett stort tack till alla ni som medverkade till Musikhjälpen 2012 som gör detta möjligt!


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön