2012-01-26 10:29Nyheter

Simma för livet gav 52 443 kronor till WaterAids projekt i Mali

null

Det beräknas att nära en miljard människor i världen saknar tillgång till rent vatten och nära var fjärde person - cirka 2,5 miljarder - saknar tillgång till en toalett. Tisdagen 24 januari arrangerade Medley och Tekniska Verken ett välgörenhetssim tillsammans med biståndsorganisationen WaterAid Sverige, där allmänheten hade att bidra genom att simma. 746 personer deltog i aktiviteten och simmade in 52.443,50 kronor.

Diarré orsakad av smutsigt vatten dödar fler barn än mässling, malaria och aids gör tillsammans. Biståndsorganisationen WaterAid Sverige arbetar för att försöka förbättra situationen i bland annat Mali, ett av världens fattigaste länder. Arrangemanget Simma för livet är ett sätt att uppmärksamma problemet och samtidigt samla in pengar till organisationens arbete. Resultatet från aktiviteten i Linköpings Simhall under tisdagskvällen räcker till att förse cirka 260 personer med rent vatten.

-Det är fantastiskt att så många slutit upp. Det märks också att frågan engagerar, deltagarna vill verkligen hjälpa till, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare i WaterAid Sverige som var på plats under arrangemanget och själv bidrog många meter i bassängen. Människors insats här gör skillnad. För 200 kronor kan man hjälpa en människa att få tillgång till det vi i Sverige tar för givet, rent vatten och sanitet.

Upplägget för Simma för livet var att Medley bjöd på entrén till simhallen för deltagarna, sedan bidrog Tekniska Verken och Medley med 10 öre per simmad meter. Representanter från arrangörerna fanns på plats och informerade om sina respektive verksamheter.

För mer information, kontakta gärna:
Sabina Thorblad, Tekniska Verken 013-20 90 11
Hans Albrektsson, Medley, 076-833 15 75
Daniel Holking, WaterAid Sverige, 08-677 30 08

Presskontakt: Eva Ankarberg, tf pressansvarig Tekniska Verken, 070-377 82 43


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön