2017-10-14 07:17Pressmeddelande

10 saker du måste veta om hygien

null

För oss i Sverige är det svårt att tänka sig ett sjukhus där läkarna inte kan tvätta händerna mellan patienterna. Men i världens låginkomstländer saknar var tredje sjukhus tvål och rent vatten, trots att bra hygien är det bästa och effektivaste sättet att förhindra spridning av sjukdomar.

Att tvätta händerna med tvål och vatten är helt enkelt livsviktigt, och det uppmärksammas den 15 oktober genom internationella handtvättardagen. Därför har vi på WaterAid listat våra 10 favoritfakta om handtvätt.

WaterAids favoritfakta om handtvätt:

1. Ordet hygien kommer från Hygieia, hälsans gudinna i det antika Grekland.

(Encyclopaedia Britannica: https://www.britannica.com/topic/Hygieia)

2. De flesta vuxna i Storbritannien (84 procent) tvättar inte sina händer länge nog för att få bort bakterier och virus, trots att det bara tar 20 sekunder.

(Royal Pharmaceutical Society survey, 2017: https://www.rpharms.com/resources/essential-guides/handwashing)

3. En fjärdedel av männen i Storbritannien tvättar inte sina händer med tvål efter att de har varit på toaletten.

(WaterAid-YouGov survey, 2016)

4. Att tvätta händerna i kallt vatten är precis lika effektivt som att tvätta dem i varmt vatten.

(NHS News, from Journal of Food Protection: https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/cold-water-just-as-good-as-hot-for-handwashing/ )

5. I en vanlig hand finns ungefär 150 olika typer av bakterier.

(Colorado University: http://www.colorado.edu/today/2008/11/03/women-have-more-diverse-hand-bacteria-men-according-cu-boulder-study)

6. En enda sjuk person kan sprida smittsamma bakterier över halva kontoret på bara ett par timmar. Och kaffekannan är en av de platser som ofta har flest bakterier.

(University of Arizona: https://uanews.arizona.edu/story/germs-spread-fast-at-work-study-finds)

7. Se upp för fjärrkontroller och lampknappar. De är riktiga bakteriehärdar.

(New England Journal of Medicine: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197209142871109)

8. Dataskrivbord kan ha upp till fem gånger så mycket bakterier som en toalettsits.

(University of Arizona: https://uanews.arizona.edu/story/germs-spread-fast-at-work-study-finds)

9. På en av sex mobiltelefoner finns spår av avföringsbakterier.

(London School of Hygiene and Tropical Medicine: https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2011/mobilephones.html)

10. Vid en undersökning i USA hittades avföringsbakterier på en klar majoritet av alla shoppingvagnar.

(University of Arizona: https://blogs.webmd.com/breaking-news/2011/03/fecal-bacteria-on-72-of-shopping-carts.html)

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige:

– För oss här i Sverige är det svårt att tänka sig sjukhus som saknar rent vatten och möjlighet för läkare och sjuksköterskor att tvätta händerna mellan patienter. Tyvärr är detta vardag på många platser i världen. I utvecklingsländer saknar idag mer än var tredje sjukhus rent vatten vilket innebär enorma risker för patienter och personal. På internationella handtvättardagen uppmanar vi därför länder och biståndsgivare att försäkra sig om att alla sjukhus de ansvarar för eller investerar i har säker tillgång till rent vatten, sanitet och hygien, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Om hygien

  • Diarrésjukdomar är den fjärde vanligaste dödsorsaken för barn under fem års ålder.[1] Sju av tio fall uppskattas orsakas av bristande hygien.[2]
  • I utvecklingsländer saknar mer än vart tredje sjukhus rent vatten och tvål för handtvätt.[3]
  • Handtvätt med tvål och vatten kan minska risken att drabbas av diarrésjukdomar med hälften.[4]
  • Enligt Världsbanken är satsningar på hygien ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förbättra folkhälsan.[5]
  • Under förra året nådde WaterAid 1 653 000 människor med hygienutbildning.[6]

[1]GBD Diarrhoeal Diseases Collaborators (2017) Estimates of global, regional, and national morbidity, mortality, and aetiologies of diarrhoeal diseases: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. The Lancet Infectious Diseases. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30276-1

[2]World Health Organization (1996) Basic principles for the preparation of safe food for infants and young children Geneva.

[3] World Health Organization and UNICEF (2015) Water, sanitation and hygiene in health care facilities: Status in low- and middle-income countries and way forward.

[4] Cairncross S, Hunt C, Boisson S, Bostoen K, Curtis V, Fung I et al (2010) Water, sanitation and hygiene for the prevention of diarrhoea. International Journal of Epidemiology; 39: i193–i205.

[5] Disease Control Priorities (2016) Reproductive, maternal, newborn, and child health. Third edition (volume 2):2016.

[6] WaterAid annual report 16/17.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 35 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön