2016-12-09 08:14Pressmeddelande

Bättre och bättre dag för dag - familjebilder visar hur världen blir bättre för varje generation

null

Se fotogalleriet med familjeporträtt från hela världen här

Världen blir bättre för varje år som går, och sådant som människor för bara några decennier sedan upplevde som normalt skulle vara helt otänkbart för många av dagens ungdomar. För att på ett personligt sätt visa hur världen blir bättre har organisationen WaterAid intervjuat och porträtterat familjer i olika länder om de framsteg de upplever från en generation till nästa.

Under temat vatten och toaletter har WaterAid intervjuat och porträtterat familjer från Sverige, Malawi, Nepal och flera andra länder för att belysa de framsteg som har gjorts i världen de senaste decennierna. Exempelvis har 2,6 miljarder människor i världen fått tillgång till rent vatten sedan 1990, och 2,1 miljarder har fått tillgång till toalett. Denna fantastiska utveckling speglas nära och personligt i bilder och berättelser från några av de länder där WaterAid arbetar. Och trots att det skiljer ett halvt jordklot mellan länder som Sverige och Malawi finns det mycket som förenar människorna.

WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen säger:

– Människor växer upp under väldigt olika förutsättningar beroende på vilket land de kommer från och när de är födda, men vad som förenar oss alla är att vi behöver vatten för att överleva och toaletter för att må bra, säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Sverige

En av de som själv har upplevt hur snabbt samhället har förändrats är 70-åriga Annette Holmgren från Västerås. Annette växte upp utan rinnande varmvatten vilket gjorde det svårt att bada och tvätta kläder. Annette berättar:

– När jag var liten hade vi en tvättstuga i källaren, men den var omodern utan maskiner. Det tog ju väldigt lång tid att tvätta på den tiden. Idag är det klart på en timme, men det var annorlunda förr. Tvätten fick läggas i blöt dagen innan, och sen behövde det kokas vatten till tvätten eftersom det inte fanns rinnande varmvatten. Oerhört mycket tid tog det att tvätta, men de flesta kvinnor var ju hemmafruar på den tiden. Det hade nog inte gått idag.

– Vi hade inte heller badkar eller dusch, så en gång i veckan fick jag gå till mormor och morfar för att bada. Det tyckte man ju räckte då, men idag så duschar ju de flesta varje dag. Så det var annorlunda på den tiden. Inte heller i skolan hade vi något varmvatten, så jag tror inte vi duschade efter gymnastiken. Man fick vara oren helt enkelt.

Nepal

När 72-åriga Batuli Nagarkoti från byn Lele var yngre brukade hon gå upp 3 på natten för att hinna samla vatten till familjen. Annars riskerade hon att bli utan. Hon berättar:

– Ibland tvingades jag vänta i timmar bara för att kunna fylla ett kärl med vatten. Ibland tog de som kom tidigare allt vatten som fanns i brunnen så jag tvingades vänta tills den fylldes upp igen.

I Batulis by fanns det inte heller några toaletter så istället uträttade invånarna sina behov utomhus. Batuli minns hur det var:

– Det brukade ligga avföring överallt och det var vanligt att människor uträttade sina behov vid sidan av vägen. På den tiden var diarrésjukdomar ett väldigt stort problem, och det var många som var undernärda.

Batulis 21-åriga barnbarn Salina växte upp under helt andra förhållande. Hon berättar:

– När jag hör vad min farmor berättar så känner jag mig väldigt lyckligt lottad. Jag har aldrig behövt kämpa för att få vatten i hela mitt liv eftersom vi alltid har haft vatten hemma. Vi har också en toalett hemma, och när min pappa berättar om hur människor tidigare brukade uträtta sina behov vid vägkanten känns det både pinsamt och ledsamt på samma gång.

Fakta om Nepal: Över 15 miljoner människor i Nepal, mer än varannan invånare, saknar fortfarande tillgång till toalett. Ungefär 2,3 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.

Malawi

I Malawi lever fortfarande väldigt många människor utan rent vatten och toaletter, men trots det har landet gjort enorma framsteg de senaste decennierna. 26-åriga Rafiq Moyenda är en av alla människor som nyligen fått rent vatten vilket har lett till att hela familjen är friskare. Att familjen är friskare gör också att de har tid och råd att arbeta och öka sin inkomst. Rafiq berättar:

– Våra liv har förbättrats enormt mycket sedan vi fick rent vatten. Vår ekonomiska situation är mycket bättre eftersom min fru nu kan baka donuts vilket ger oss en inkomst. Vår dotter Fortune drabbats inte längre av diarré och hennes resultat i skolan har förbättrats.

Fakta om Malawi: I Malawi saknar mer än 10 miljoner människor tillgång till toalett. 1, 7 miljoner saknar rent vatten.

Om vatten och sanitet i världen

Varje år får 78 miljoner människor tillgång till rent vatten för första gången, och 69 miljoner får tillgång till en toalett. Men fortfarande saknar över 650 miljoner människor rent vatten och nästan 2,4 miljarder toalett, något som får katastrofala konsekvenser. Varje dag dör nästan 900 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och brist på toaletter. Satsningar på rent vatten och toaletter är alltså avgörande för förbättrad hälsa och minskad barnadödlighet.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

WaterAid har verksamhet i 37 länder och sedan starten 1981 har 25 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 24 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök wateraid.se

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 315 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär nästan 900 barn varje dag.
  • Över 650 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,4 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön