2014-10-06 08:00Pressmeddelande

Christina Jutterström ny styrelseordförande för WaterAid

null

Den tidigare chefredaktören och tidigare VD:n för Sveriges Television Christina Jutterström tillträder som ny styrelseordförande för insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige efter Peter Örn.

”Det är oacceptabelt att 748 miljoner människor lever utan tillgång till rent vatten och att 2,5 miljarder människor i världen saknar tillgång till en toalett. Bristen på rent vatten och sanitet, samt konsekvenserna av detta såg jag på nära håll redan på 70-talet under min tid i Afrika. Det är svårt att begripa att inte mer har hänt sedan dess!” säger Christina Jutterström, nytillträdd styrelseordförande WaterAid Sverige.

Förutom VD för Sveriges Television har Christina Jutterström tidigare varit chefredaktör för både Dagens Nyheter och Expressen, DagensEko-chef vid Sveriges Radio samt ordförande för Radiohjälpen. Dessförinnan har hon haft en rad olika reporterposter, bl.a. som Svenska Dagbladets Afrikakorrespondent under 1970-talet. Christina Jutterström tar över ordförandeposten efter Peter Örn som avgick under sommaren då han accepterade uppdraget att sitta i Sidas styrelse. Peter blev ordförande i juni 2012 då Jan Eliasson lämnade posten, för att bli vice generalsekreterare i FN. Christina var tidigare vice-ordförande för insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige.

WaterAid Sveriges Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen säger: ” Christina har under flera år visat stort engagemang för vatten, sanitet och hygienfrågor genom sitt arbete i WaterAids styrelse. Vi är mycket glada över att hon nu vill axla posten som styrelseordförande, då hennes engagemang, kunskap och erfarenheter kommer att bidra till att stärka verksamheten inte bara i Sverige men även internationellt, eftersom WaterAid Sveriges ordförande även fungerar som ledamot i vår internationella styrelse.”

Christina fortsätter:”Under en resa till Nepal förra året fick jag chans att se WaterAids arbete på nära håll och möjlighet att prata med människor vars liv förändrats när de nu fått tillgång till rent vatten, toaletter och kunskap i hygien. Jag såg utmaningen med att förse skolor med ordentliga toaletter så att flickorna kan gå kvar även när de får sin mens. Angelägenheten och att vatten och sanitet är grundläggande för utveckling gör ju att det känns meningsfullt att ta på sig ordförandeskapet i WaterAid .

**************

För mer info eller intervjuer kontakta Anna Nylander på 073-588 97 52 el Anna.Nylander@wateraid.se

Om WaterAid

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

Sedan 1981, har WaterAid gett över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. För mer information, besök http://www.wateraid.se

WaterAid Sveriges styrelse

Christina Jutterström (ordförande), Tomas Blomqvist, Sven-Erik Skogsfors, Johan Rockström, Christina Knight, Torgny Holmgren, Ulla Grönlund, Lars-Erik Liljelund

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön