2023-08-17 05:46Pressmeddelande

Fotoutställning uppmärksammar kvinnor som tvingas föda barn utan rent vatten

Foto av en kvinna i Malawi som sitter på en bänk i köket. Bakgunden är mörk och det är lätt disigt i rummet.Emilida, 35, sitter i köksutrymmet i en angränsande byggnad till Kangolwa health centre, där hennes syster precis fött barn. Bild: WaterAid/ Laura El-Tantawy.

Stockholm: Mellan 20–24 augusti visas en fotoutställning av den hyllade brittisk-egyptiska fotografen Laura El-Tantawy på Wetterling Gallery. Utställningen ”Carrying life: Motherhood and Water in Malawi” är ett samarbete med organisationen WaterAid, och skildrar några av de miljontals kvinnor som varje år föder barn på vårdinrättningar som saknar rent vatten.

Bilderna är tagna i distriktet Ntchisi i Malawi, där Laura El-Tantawy genom sin kamera följer hur höggravida kvinnor släpar vatten till sin förlossning. Utställningen utforskar förhållandet mellan moderskap, kvinnors hälsa och rent vatten.  

– Jag ville genom bilder utforska den känslomässiga ansträngning det innebär för kvinnor att varje dag vakna upp och omedelbart oroa sig för var de kan få vatten, och hur det är att känna bördan av att ens eget och ens familjs liv är beroende av en vattenkälla och hink med vatten, säger Laura El-Tantawy .

Tillsammans med den globala organisationen WaterAid besökte fotografen förlossningskliniker som saknade toaletter och rinnande vatten, och mötte kvinnor som berättade hur det är att tvingas tvätta sig och sina nyfödda barn med förorenat vatten, trots risken för farliga infektioner.

– Jag slogs av styrkan hos kvinnorna jag träffade. De levde i en verklighet där det inte fanns vatten, och ändå klagade de aldrig över det. Jag hoppas att mina bilder, på ett värdigt sätt, kan hjälpa människor att förstå vilken ångest andra tvingas leva med, på grund av att de saknar något så basalt, säger Laura El-Tantawy.

En kvinnas ansikte reflekteras i en hink med vatten.

Nittonåriga Enaldas ansikte reflekteras i en hink med vatten. Enala födde barn på Kangolwa health centre förra året, innan vårdinrättningen hade rent vatten. Bild: WaterAid/ Laura El-Tantawy.

WaterAid har under det senaste året drivit flera projekt i Ntchisi-regionen och nu finns det bland annat säkra toaletter och tillförlitlig vattentillgång på tio av regionens vårdinrättningar. I utställningen får besökarna även möta kvinnor som vittnar om skillnaden det gjort.

Anna Nilsdotter, generalsekreterare, WaterAid Sverige:

– Jag är väldigt stolt över WaterAids arbete i Ntchisi. Det har gett tydliga resultat och idag finns det toaletter och rent vatten på många av de sjukhus där kvinnor tidigare riskerade sina liv när de födde barn. Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Idag saknar hälften av alla vårdinrättningar i låginkomstländer rent vatten och jag hoppas att den här utställningen kan hjälpa till att lyfta problematiken, samtidigt som den också belyser lösningen.

Utställningen ”Carrying Life: Motherhood and Water in Malawi” arrangeras i samband med Stockholm World Water Week och är öppen för allmänheten på Wetterling Gallery mellan 20–24 augusti 2023.

Kontakt

Välkommen att boka en intervju med Laura El-Tantawy eller WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter. Kontakta louise.myrseth@wateraid.se eller ring 079-006 33 39.


Om Laura El-Tantawy:

Laura El-Tantawy är en framstående dokumentärfotograf med rötter i både Storbritannien och Egypten. Hennes fotografier berör viktiga sociala och miljömässiga frågor. Hennes kraftfulla och känslosamma stil har fått internationellt erkännande, och hennes verk har publicerats i väletablerade publikationer världen över.

Om vattenkrisen i förlossningsvården:

  • I låginkomstländer saknar över häften av alla vårdinrättningar rent vatten.
  • 16,6 miljoner kvinnor om året – en kvinna varannan sekund – föder barn utan tillgång till rent vatten.
  • 1 miljon dödsfall varje år kan kopplas till ohygieniska förlossningar.

För mer information om de kvinnor som porträtteras i utställningen och om WaterAids arbete, besök: https://www.wateraid.org/uk/stories/carrying-life.Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 33 länder och sedan starten 1981 har över 28,5 miljoner människor fått tillgång till rent vatten, 29 miljoner fått tillgång till toaletter och över 27,8 miljoner tillgång till hygien som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Louise Myrseth
Kommunikationschef
Louise Myrseth