2024-03-15 06:38Pressmeddelande

H.K.H. Kronprinsessan Victoria besöker WaterAid-projekt i Bangladesh

WaterAids Mathilda Piehl, insamlings- och kommunikationschef, och generalsekreterare Anna Nilsdotter besöker H.K.H. Kronprinsessan Victoria på slottet.WaterAids Mathilda Piehl, insamlings- och kommunikationschef, och generalsekreterare Anna Nilsdotter besöker H.K.H. Kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet i Stockholm.

I nästa vecka reser H.K.H. Kronprinsessan Victoria till Bangladesh där hon bland annat kommer att besöka ett av WaterAids projekt. Igår besökte WaterAid Kungliga slottet för att ge Kronprinsessan en uppdatering kring vatten- och sanitetssituationen i Bangladesh. ”Vi är väldigt glada över att Kronprinsessan, som är beskyddare för WaterAid, planerar ett besök till ett av våra projekt i Bangladesh”, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid.

Den 21 mars besöker Kronprinsessan ett av WaterAids projekt i slumområdet Sattala Boundaray i norra Dhaka. Där har WaterAid har installerat hundratals offentliga vattenkranar, toalettanläggningar och ett system för sophantering. Organisationen har även genomfört utbildningar om hygien, handtvätt och menshälsa.

Det tätbefolkade och fattiga området består av omkring 3 400 hushåll som drabbats av flertalet större bränder, senast i mars 2023. För att stoppa bränderna har WaterAid, tillsammans med bland andra UNDP, även medverkat i arbetet med att installera ett vattensystem med brandposter och en vattenreservoar.

"Vårt team på plats, som är experter på den lokala situationen, ser fram emot att visa hur vi arbetar med att utveckla infrastruktur som säkerställer tillgången till rent vatten i områden med vattenbrist”, säger WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter.

Inför besöket har WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter och insamlings- och kommunikationschef Mathilda Piehl besökt Kungliga slottet för att ge Kronprinsessan en uppdatering om vattenkrisen i Bangladesh och hur WaterAid arbetar för att lösa den.

WaterAid har arbetat i Bangladesh sedan 1986 och våra experter arbetar med att se till att de mest sårbara får tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. Hittills har WaterAid i Bangladesh nått över 3,7 miljoner människor med rent vatten och 9,7 miljoner människor med toaletter. Även om detta är stora framsteg, kvarstår fortfarande många utmaningar. I Bangladesh bor ca 170 miljoner människor, av dem saknar omkring 64 miljoner människor säker tillgång till rent vatten. Över 75,4 miljoner har inte tillgång till sanitet – vilket innebär att 45 procent av landets befolkning fortfarande inte har tillgång till fungerande toaletter. Över 1 000 barn under fem år dör varje år av diarrérelaterade sjukdomar orsakade av bristfällig vattenförsörjning och sanitet.

Kronprinsessan reser till Bangladesh i sin roll som goodwillambassadör för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) för de globala målen för hållbar utveckling, men inkluderar också ett projektbesök hos WaterAid med anledning av rollen som beskyddare. Även handels- och biståndsminister Johan Forssell och Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid UNDP, deltar under besöket i Bangladesh. Under WaterAid-besöket närvarar generalsekreterare Anna Nilsdotter och kommunikationschef Louise Myrseth från WaterAid Sverige tillsammans med landsprogramchef Hasin Jahan från WaterAid Bangladesh.

Läs mer om UNDP:s och Kronprinsessans resa här.

För frågor, intervjuer med WaterAid och bilder vänligen kontakta:  
Mat­tias Dellert, pressekreter­are Wa­t­erAid  
mat­tias.dellert@wa­t­eraid.se   
+46-(0)73-588 97 52 

 Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter. Vi har verksamhet i 30 länder och arbetar i några av världens fattigaste samhällen. WaterAid finns på plats med egen personal och samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar som leder till att fler får tillgång till rent vatten och toaletter. Vi sätter frågan på agendan och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att satsa mer på dessa grundläggande rättigheter. Sedan WaterAid grundades 1981 har vi nått 28,5 miljoner människor med tillgång till rent vatten, 29 miljoner med tillgång till toaletter och 27,8 miljoner med möjlighet till bättre hygien. Sedan 2009 finns WaterAid i Sverige, och här arbetar vi framför allt med insamling, påverkansarbete och opinionsbildning.


Kontaktpersoner

Mattias Dellert
Pressekreterare
Mattias Dellert