2019-12-27 12:26Pressmeddelande

I bilder: Så firas nyår på olika platser i världen

null

Snart firar miljarder människor världen över in år 2020, men hur firas nyår på olika platser? Det visar WaterAid i en ny bildserie från 10 olika länder.

Vattenkrig, badritualer och kycklinggåvor – WaterAids nya bildserie visar traditioner från hela världen kopplade till nyårsfiranden. Bildserien innehåller foton från 10 olika länder, från Kambodja och Madagaskar till Skottland och Japan.

Se alla bilder här.

WaterAid har tagit fram bildserien som en del av organisationens vinterkampanj som syftar till att samla in pengar till WaterAids livsviktiga arbete med att nå människor i akut nöd med rent vatten.

Bildserien visar att många traditioner är knutna till förhoppningar om hälsa och välgång under det kommande året. En möjlighet som idag förnekas de 785 miljoner människor i världen som lever utan tillgång till rent vatten.

I bildserien skildras traditioner som ”solom body akoho” från Madagaskar som innebär att äldre familjemedlemmar får en kyckling i gåva medan barn får godis, speciella reningsritualer i Kambodja, vattenkrig i Myanmar och whiskygåvor i Skottland.

56-åriga Juliette som bor i byn Manjakandriana på Madagaskar ser fram emot att få fira nyår med sin familj. Men framförallt ser hon fram emot att få rent vatten till byn med WaterAids hjälp:

– Vi utövar den här traditionen som ett tecken på respekt och för att visa att vi älskar varandra. När vi firar nyår känner jag mig älskad, omhändertagen, stolt och välsignad eftersom jag är omgiven av mina barn och barnbarn. Jag känner mig utvald. Vi pratar väldigt mycket om att vår by ska få rinnande vatten nästa år, så det är en av mina förhoppningar. Vi hoppas att livet kommer bli lättare nästa år, säger Juliette.

WaterAid har redan börjat arbetet i Manjakandriana som med organisationens hjälp kommer få rent vatten under 2020. WaterAid arbetar i några av världens fattigaste samhällen för att fler människor ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. Under förra året nådde organisationen miljoner människor med rent vatten och toaletter genom sitt direkta arbete.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, om vattensituationen i världen inför det nya decenniet:

– Vid nyår utför miljarder människor världen över traditioner som de hoppas ska leda till lycka och hälsa under det nya året. Men utan tillgång till rent vatten och toaletter är det förhoppningar som kommer slås i bitar för hundratals miljoner människor, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

– När 2020 inleds är det bara 10 år kvar tills de globala hållbarhetsmålen ska vara uppfyllda, och i nuvarande takt ser vi tyvärr att mål 6, att alla människor ska ha rent vatten och sanitet, inte kommer att nås. Min förhoppning för 2020 är att människor, företag, myndigheter och regeringar börjar ta den här frågan på det allvar som den förtjänar, och verkligen satsar för att alla människor överallt ska få tillgång till rent vatten, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Bildserien skildrar traditioner från följande länder: Skottland, Myanmar, Etiopien, Kambodja, Japan, Uganda, Madagaskar, Pakistan, Timor-Leste och Tanzania.

Alla bilder finns tillgängliga här.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och över 28 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör ungefär 310 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 785 miljoner människor saknar rent vatten.
  • 2 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön