2011-08-12 09:18Pressmeddelande

Inbjudan till pressträff: Varför pratar vi så lite om kiss och bajs – när det är en fråga om liv eller död?

null

Visste du

  • Att bristen på toaletter, hygien och rent vatten dödar fler människor än väpnade konflikter?
  • Att flickor tvingas avbryta sin utbildning när de får mens för att det inte finns toaletter på skolorna?
  • Att över 4000 barn dör varje dag i diarrésjukdomar orsakade av orent vatten och bristfällig sanitet och hygien?
  • Att 40 miljarder arbetstimmar årligen går till spillo på grund av sjukdomar som skulle kunna hindras med rent vatten och toaletter?
  • Att tusentals kvinnor dagligen blir våldtagna när de försöker hitta en avskild plats att utföra sina behov på?
  • Att avkastningen på investeringar i vatten och sanitet är 9 USD för varje investerad dollar?
  • Att 1,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten. Ännu många fler – hela 40 % av världens befolkning – har inte ens tillgång till en toalett?
  • Att satsningar på rent dricksvatten, säkra toaletter och hygienutbildning avsevärt skulle öka chanserna att uppnå alla Millenniemålen. Människor skulle vara friskare och kunna arbeta och utbilda sig för att ta sig ur fattigdom. Barnadödligheten skulle minska drastiskt, kvinnor skulle löpa mindre risk att dö i samband med förlossningar och jämlikhet mellan män och kvinnor skulle vara lättare att uppnå. 

Givet allt detta, varför satsas det inte mer kraft och investeringar på att ge människor tillgång till vatten, sanitet och hygienutbildning? Ja, det undrar vi också! Som vi påpekade i en debattartikel i DN 6/8 så har Sverige minskat sitt bistånd till vatten och sanitet med hälften. Detta samtidigt som Sida fortfarande hävdar att dessa frågor är grundpelare för utveckling och hälsa.

Välkomna att diskutera dessa frågor med oss, WaterAid Sverige. WaterAid (utsedd till 2008 års Charity av Financial Times) är en organisation med rötter i England, där arbetet startade för 30 år sedan. WaterAids vision är en värld där var och en har tillgång till rent vatten och sanitet. WaterAid arbetar med vatten och sanitet i över 26 länder i Afrika och Asien. I Sverige etablerades organisationen 2009.

Tid: Onsdag den 17 augusti kl 13.30-14.30
Plats: På vårt kontor på Skeppsbron 28, 4 trappo
r

Medverkande:
Jan Eliasson, ordförande, WaterAid Sverige
Per Stenbeck, generalsekreterare, WaterAid Sverige
Cecilia Chatterjee-Martinsen, tillträdande generalsekreterare, WaterAid Sverige

Vi hoppas du kommer och deltar i debatten, eller bara sitter med och lyssnar.
Hör gärna av dig om du kommer till Daniel Holking, daniel.holking@wateraid.se eller 08-677 30 08.

WaterAid arbetar för en värld där var och en har tillgång till rent vatten och sanitet. Varje år får ytterligare 1 miljon människor tillgång till rent vatten som ett resultat av vårt arbete. Organisationen startade 1981 i Storbritannien och etablerades i Sverige 2009. Idag arbetar WaterAid i 26 länder i Afrika, Asien och Stillahavsregionen. Styrelseordförande för WaterAid Sverige är Jan Eliasson. I styrelsen sitter även Christina Jutterström, Lena Treschow-Torell, Peter Örn, Johan Rockström, Sven-Erik Skogsfors, Harriet Wallberg Henriksson, Anders Berntell samt Tomas Blomqvist. Mer information på vår hemsida; www.wateraid.se


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön