2017-05-18 07:05Pressmeddelande

Jan Eliasson fortsätter sitt engagemang för rent vatten och sanitet – blir ambassadör för WaterAid

null

FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson blir ambassadör för organisationen WaterAid. I sin roll som ambassadör kommer Jan Eliasson att stötta organisationens arbete för en värld där alla människor överallt har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien.

Jan Eliasson var mellan åren 2009 - 2012 ordförande för WaterAid Sverige.

Jan Eliasson om varför han på nytt engagerar sig för rent vatten och organisationen WaterAid:

– Att leva utan rent vatten och sanitet är farligt, både för enskilda individer och för hela samhällen. Framförallt tänker jag på alla de barn som växer upp utan rent vatten.Det är barnen som drabbas värst. Varje dag dör nästan 900 barn av brist på rent vatten och sanitet. Det är en tyst katastrof som drabbar världen varje dag, säger Jan Eliasson.

– WaterAid är en världsledande organisation i arbetet för att alla människor ska få tillgång till rent vatten och sanitet. Därför känner jag starkt för WaterAid och för att lyfta denna fråga, både i Sverige och internationellt, säger Jan Eliasson.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, om att Jan Eliasson blir WaterAids ambassadör:

– Rent vatten är avgörande för så många områden. Det är avgörande för att minska fattigdomen, öka jämställdheten, reducera barnadödligheten och förbättra hälsan. Men trots att vattenfrågan är så central för all utveckling är den ofta underfinansierad inom länder och av globala givare. Jan Eliasson är en oerhörd tillgång i arbetet för att fler människor ska få rent vatten och därför är vi glada över att han vill fortsätta engagera sig för att driva frågan, nu som WaterAids ambassadör, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Om uppdraget som WaterAids ambassadör

Som ambassadör för WaterAid kommer Jan Eliasson att verka för att inspirera människor, företag, institutioner och organisationer att engagera sig för att alla ska få tillgång till rent vatten, sanitet och hygien.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

WaterAid har verksamhet i 37 länder och sedan starten 1981 har 25 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 24 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök wateraid.se

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 315 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär nästan 900 barn varje dag.
  • Över 650 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,4 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön