2014-10-03 08:00Pressmeddelande

Kändistoaletter räddar liv

null

Den 14 november lanserar WaterAid kampanjen I Love Toa för andra året i rad. Syftet är att öka kunskapen om sanitetskrisen i världen och samla in pengar för att fler människor ska få tillgång till toaletter. I en omröstning på ilovetoa.se kan allmänheten rösta på sin favorit bland tio toaletter designade av kändisar.

– Människors rätt till toalett handlar om säkerhet, jämställdhet, hälsa och värdighet. Frågan behöver uppmärksammas och prioriteras världen över, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.

Kampanjen genomförs i samband med Världstoalettdagen som infaller den 19 november och det är bland annat illustratörer, skådespelare och artister som designar toaletter för att öka medvetenheten om att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett. Mellan den 14-23 november kommer de specialdesignade toaletterna att ställas ut i Skrapan, Stockholm. Under denna period går det att SMS-rösta på sin favorit i tävlingen och varje röst ger tio kronor till förmån för WaterAids arbete.

Årets toaletter är designade av: 
-  Albin Johnsén, artist
-  Anders ”Ankan” Johansson, komiker
-  Andrea Brodin Engsäll, inredare/tv-profil
-  Anja Lundqvist och Julia Dufvenius Wollter, skådespelare
-  Cassandra Rhodin, designer/illustratör
-  Elaine Eksvärd, retoriker
-  Frida Wallberg, proffsboxare
-  Gabriel Forss, artist
-  Jennie Ekström, illustratör
-  Miss Li, artist

100 miljoner Indier har ingen toalett  
Från Indien har det i media det senaste året rapporteras om flertalet våldtäkter och mord som är kopplade till bristen på toaletter. Magnus Carlsson fick under förra årets I Love Toa-kampanj flest röster på sin toalett och nyligen åkte han på en studieresa till Indien tillsammans med WaterAid. Magnus fick besöka platser som idag saknar tillgång till sanitet och rent vatten såväl som byar där WaterAid har försett invånarna med toaletter och vattenkranar. Han träffade många människor som berättade om en förbättrad livskvalité, hälsa och säkerhet som WaterAids insatser har medfört. 

– Jag har fått möjlighet att sitta ner med delar av lokalbefolkningen; ställa frågor och besöka deras hem. Deras hälsa har kraftigt förbättrats, barnen kan nu gå i skolan istället för att leta vatten och kvinnorna behöver inte längre känna rädsla för övergrepp när de uträttar sina behov. Jag känner mig oerhört stolt och privilegierad över de erfarenheter jag fått. WaterAid ligger mig varmt om hjärtat och har hos mig väckt ett brinnande engagemang för allas rätt till rent vatten och sanitet, säger Magnus Carlsson, artist. 

Sanitetsfakta om Indien

  • Indien har en befolkning på över en miljard människor, en fjärdedel av dem lever i fattigdom
  • 700 miljoner människor saknar idag tillgång en toalett
  • Över 100 miljoner saknar tillgång till rent vatten
  • Mer än 186 000 barn under fem år i Indien dör årligen på grund av diarrésjukdomar
  • Under förra året försåg WaterAid nära 500 000 människor med rent vatten och mer än 370 000 människor med sanitet i Indien
  • För 330 kronor kan WaterAid bygga en hushållslatrin i Indien


För mer information om WaterAid, vänligen kontakta:
Anna Nylander, WaterAid Sverige
anna.nylander@wateraid.se, 08-677 30 24

För mer information om kampanjen, bilder och intervjuer, vänligen kontakta:
Daniel Larsson, presskontakt, Prat PR
daniel.larsson@prat.se, 08-545 152 49


Om WaterAid
WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. Sedan 1981, har WaterAid gett över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. För mer information, besök http://www.wateraid.org/se


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön