2022-11-14 06:00Pressmeddelande

Klimatnödläge i Pakistan äventyrar kvinnors och flickors reproduktiva hälsa

"Jag fick rådet från läkaren att ta bort min livmoder eftersom infektionen i den sprider sig till andra delar av min kropp. Vi har förlorat allt i översvämningarna och vi har inte råd med någon sådan operation," Rasheeda. Bild: WaterAid/ Khaula Jamil"Jag fick rådet från läkaren att ta bort min livmoder eftersom infektionen i den sprider sig till andra delar av min kropp. Vi har förlorat allt i översvämningarna och vi har inte råd med någon sådan operation," Rasheeda. Bild: WaterAid/ Khaula Jamil

Idag den 14 november möts världens ledare på COP27 för att diskutera kopplingen mellan klimatförändringar och jämställdhet. Samtidigt, i kölvattnet av de massiva översvämningarna, kämpar kvinnor och flickor i Pakistan med urinvägsinfektioner och andra besvär som allvarligt äventyrar deras reproduktiva hälsa. 

Översvämningarna i Pakistan har fört med sig en rad problem – smutsigt vatten, ohygieniska och osanitära levnadsförhållanden samt brist på vårdmottagningar och läkemedel är bara några av dem. WaterAid kan rapportera att detta får stora konsekvenser för många kvinnor och flickor. En kvinna vi talat med har fått rådet från sin läkare att operera bort sin livmoder. En annan fruktar för sitt ofödda barns liv.

– Läget i Pakistan är akut. Kvinnor och flickor tvingas återanvända smutsiga trasor som mensskydd flera månader i rad. Inga andra sanitetsprodukter finns tillgängliga och det finns bara smutsigt översvämningsvatten att tvätta dem i. Detta är ett i raden av exempel på hur kvinnor och flickor påverkas extra hårt av klimatkatastrofer. Världens ledare har en chans att agera nu. Vi hoppas verkligen att de tar den, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare, WaterAid Sverige.

Tre månader efter att översvämningarna slog till med full kraft besökte WaterAid Pakistan distrikten Badin och Dadu i Sindh-provinsen. Vi mötte kvinnor och flickor som upplevde trauma och ångest. Flera berättade att de känner stor oro kring sin menstruation eftersom det inte finns tillgång till rena mensprodukter. I stället är många tvungna att riva sönder sina kläder och använda som mensskydd.

Tahmina, en lokal sjuksköterska som arbetar med kvinnor och flickor som bor i läger i Dadu, berättade för WaterAid att de flesta kvinnor hon möter beskriver magkramper, mycket kraftiga blödningar och ovanliga flytningar. Hon har sett en stor ökning av symptom som tyder på urinvägsinfektion och uppskattar att 70 % av kvinnorna hon träffar lider av det. Thamina beskriver de ohygieniska förhållandena och det förorenade vattnet som en av orsakerna:

– Det finns många bidragande faktorer – ohygieniska förhållanden, användandet av en och samma trasa som mensskydd under längre perioder, att hålla inne urin, att dricka och tvätta sig i kontaminerat vatten, att inte kunna tvätta händerna. Och på grund av trauma och ångest befinner sig många kvinnor i chock, säger Thamina.

– Dessutom såg vi en ökning av missfall under översvämningens första dagar. Jag hörde om ett fall där barnet var dödfött. Kvinnan hade inte fått vård i samband med sina förlossningsvärkar och barnet dog i magen, fortsätter hon.

Den lokala sjuksköterskan Tahmina möter kvinnor och flickor som bor i läger i Dadu. Här är hon med en patient vid ett gratis vårdläger vid Behtar Zindagi Centre i Dadu, Sindh, Pakistan. WaterAid/ Khaula Jamil.

Den lokala sjuksköterskan Tahmina möter kvinnor och flickor som bor i läger i Dadu. Här är hon med en patient vid ett gratis vårdläger vid Behtar Zindagi Centre i Dadu, Sindh, Pakistan. WaterAid/ Khaula Jamil.

Rubina, 32 år, var gravid i sjätte månaden när hon tvingades fly från sitt hem i byn Bachal Laghari i Dadu. Tre månader senare och höggravid bor hon med sin man och fyra döttrar i ett provisoriskt läger i staden Johi:

– Att bo i ett tält var inte det liv jag såg framför mig för vare sig mig eller min bebis. Läget är kritiskt och jag är osäker på om vi kommer att överleva. Jag vet att det tar mer än tre månader för det stagnerade vattnet att absorberas i marken och jag får gåshud bara av tanken på att bo här de kommande fyra månaderna. Min familj har förlorat allt, vi vill inte förlora vår bebis, säger Rubina.

Rubina är en av omkring 650 000 gravida kvinnor som just nu befinner sig i ett översvämningsdrabbat område och som är i behov av mödrahälsovård för en säker graviditet och förlossning.[1] Uppskattningsvis är 8,2 miljoner av de kvinnor som lever i översvämningszonen i reproduktiv ålder. [2]

Rubina, 32 år, tvingades fly sitt hem när hon var gravid i sjätte månaden. Nu är hon höggravid och fruktar för sitt ofödda barns liv.Johi Tehsil, Dadu, Sindh, Pakistan, October 2022. Bild: WaterAid/ Khaula Jamil.

Rubina, 32 år, tvingades fly sitt hem när hon var gravid i sjätte månaden. Nu är hon höggravid och fruktar för sitt ofödda barns liv. Johi Tehsil, Dadu, Sindh, Pakistan, Oktober 2022. Bild: WaterAid/ Khaula Jamil.

En annan kvinna WaterAid träffade var 45-åriga Rasheeda. På grund av framfall var hon redan innan översvämningen extra känslig för infektioner. Nu har hon använt samma trasa som mensskydd i tre månader, utan möjlighet att rengöra den med tvål och vatten. Hon har buksmärtor och en allvarlig livmoderinfektion. Rasheeda är mamma till sju barn:

– När jag kom hit fanns ingen toalett och inget rent vatten. Det finns det fortfarande inte. Därför har jag varit tvungen att använda samma mensskydd utan möjlighet att tvätta det med tvål eller tvättmedel. Det finns bara smutsigt översvämningsvatten, säger Rasheeda.

– Jag fick rådet från läkaren att ta bort min livmoder eftersom infektionen i den sprider sig till andra delar av min kropp. Vi har förlorat allt i översvämningarna och vi har inte råd med någon sådan operation, fortsätter hon.

Många av de kvinnor och flickor som WaterAid har träffat har flytt sina hem utan några ägodelar. Nu har de inget annat val än att använda sina kläder när de har mens. En av dem är Rabia, 40 år:

– När jag lämnade mitt hem fanns det ingen möjlighet att ta med vare sig extra trasor eller bindor att använda under mensen. Jag hade bara kläder på mig och när jag efter två dagar fick min mens rev jag sönder min dupatta [sjal]. Jag fick tvätta den flera gånger men på grund av regnet torkade den inte. Att använda samma blöta trasa i flera dagar påverkade min hälsa. Jag hade konstant klåda och smärta i underlivet i flera dagar, säger Rabia.

Även Nazia, 12 år, vittnar om hur svårt det är att ha mens när man bor i ett tillfälligt läger. De ligger ofta vid trafikerade vägkanter där möjligheten till privatliv är obefintlig. Nazia fick sin första mens när hon bodde i ett läger i byn Hayat Khaskheli i Badin:

– Minnet av hur hjälplös och generad jag kände mig när jag fick min första mens har etsat sig fast. Grannarna, både män och kvinnor, i lägret var främlingar. När de var ute var jag inte bekväm med att tvätta mina mensdukar, så jag väntade tills det blev mörkt. Det var helt fruktansvärt, säger Nazia.

Nazia, 12 år, fick sin första mens när hon bodde i ett läger i byn Hayat Khaskheli i Badin. Bild: WaterAid/Khaula Jamil.

Nazia, 12 år, fick sin första mens när hon bodde i ett läger i byn Hayat Khaskheli i Badin. Bild: WaterAid/Khaula Jamil.

Kvinnor och flickor påverkas oproportionerligt mycket av klimatförändringarnas effekter. Just nu pågår COP27 och under dagens möten ska man särskilt belysa kopplingen mellan klimat och jämställdhet. WaterAid uppmanar världens ledare att ta beslut om större investeringar i vatten-, sanitets- och hygienprojekt för att kvinnor och flickor ska få en bättre möjlighet att hantera klimatkrisens konsekvenser.

– När FN:s generalsekreterare António Guterres talade på COP27 sa han att vi är på väg mot ”klimatets helvete”. Kvinnor och flickor i Pakistan befinner sig redan i detta helvete. Jag utmanar världens ledare att lyssna på de flickor och kvinnor i Pakistan som står i klimatförändringarnas frontlinje och att göra allt de kan för att hjälpa dem och de miljontals andra i en liknande situation runt om i världen. Om de inte agerar kommer många fler liv att hänga på en skör tråd, säger Raheema Panhwar, koordinator i Sindhprovinsen på WaterAid Pakistan.

– Rent vatten, sanitet och hygien är avgörande för att kvinnor och flickor ska hålla sig friska, kunna gå i skolan, få en inkomst och bli självständiga. De kan inte vänta längre på att världens ledare ska agera – det är dags nu, fortsätter hon.

WaterAid arbetar intensivt i Sindhprovinsen för att stötta de tusentals familjer som påverkats av översvämningarna. Dels genom att dela ut hygienkit med antibakteriell tvål, tandkräm och myggmedel, dels genom att desinfektera dricksvatten, bygga temporära toaletter och stötta kvinnor och flickor med mensprodukter.

Information och intervju

För mer information eller för att boka en intervju, kontakta Louise Myrseth, pressekreterare WaterAid Sverige, louise.myrseth@wateraid.se / +46-(0)79-006 33 39.

Intervjupersoner finns tillgängliga i Stockholm (svenska), Islamabad (engelska) och Sharm el-Sheikh (engelska).

Extramaterial

Ladda ner bilder och läs berättelser från kvinnor och flickor i Pakistan här: https://wateraid.assetbank-server.com/assetbank-wateraid/images/assetbox/546b8483-97c7-4829-8763-7c1037025789/assetbox.html

Snabba fakta
  • 771 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Det är ungefär en av tio av världens befolkning.
  • 1,7 miljarder människor i världen har inte tillgång till en ordentlig toalett. Det är mer än en femtedel av världens befolkning.
  • Ungefär 290 000 barn under fem år dör varje år av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet. Det är över 800 barn per dag, 35 barn i timman, ett barn varannan minut.
  • Varje satsad krona på grundläggande tillgång till vatten, toaletter och hygien ger upp till 21 kronor tillbaka. Det är alltså ekonomiskt lönsamt.
  • Enligt FN:s klimatpanel IPCC är satsningar på vatten och sanitet ett av de mest effektiva sätten att öka anpassningsförmågan mot klimatförändringar.

Om mens, menshygien och varför det är livsviktigt: https://www.wateraid.org/se/mens

Mer statistik och källor: https://www.wateraid.org/se/statistik-och-fakta



Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 33 länder och sedan starten 1981 har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och nästan 29 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Louise Myrseth
Kommunikationschef
Louise Myrseth