2023-06-02 05:00Pressmeddelande

Mustafa "Musse" Mohamed blir ny ambassadör för WaterAid

Bild på Mustafa Mohamed i tröja med WaterAids logga. Bilden är tagen utomhus framför grön buske.Mustafa "Musse" Mohamed är en av sveriges främsta långdistanslöpare. Bild: WaterAid/ Anna Schön.

WaterAid Sverige välkomnar Mustafa "Musse" Mohamed, en av Sveriges främsta långdistanslöpare, som ny ambassadör. Som en del av samarbetet kommer Musse att uppmärksamma WaterAids arbete och frågor som rör tillgång till rent vatten, toaletter och hygien runt om i världen. 

Mustafa, född i Somalia och uppvuxen i Lysekil på den svenska västkusten, har under mer än två decennier varit en framstående idrottare. Efter att ha bestämt sig för att satsa på löpning, har Musse kontinuerligt imponerat på både den nationella och internationella löparscenen. Hans resor till olika länder runt om i världen för att delta i idrottstävlingar har gett honom en större förståelse för hur brist på tillgång till rent vatten och näringsrik mat påverkar människors liv. 

"När jag ser tillgången till rent vatten, toaletter och hygien som en självklarhet för oss, inser jag att det är en bristvara för flera miljoner människor i andra delar av världen", säger Mustafa "Musse" Mohamed. "Bristen på dessa grundläggande behov gör livet svårt för framför allt kvinnor och flickor. Under mina träningsresor till länder som Etiopien och Kenya har jag själv sett effekterna av detta. Det krävs förändring och en rättvis fördelning av resurser och ansvar. Jag tycker att WaterAid gör en verklig skillnad med sitt arbete, och jag är glad att kunna bidra." 

WaterAids generalsekreterare, Anna Nilsdotter, är glad över samarbetet och säger: "Vi är både stolta och glada över att välkomna Mustafa "Musse" Mohamed som ambassadör för WaterAid. Hans engagemang för rättighetsfrågor och stora plattform kommer att hjälpa oss att nå nya målgrupper och öka kunskapen om WaterAids arbete. Det är ett viktigt bidrag i kampen för allas rätt till rent vatten." 

WaterAids ambassadörer 

Som ambassadör för WaterAid kommer Musse att använda sin plattform för att öka medvetenheten om WaterAid och organisationens arbete för att lösa den globala vattenkrisen.  

Övriga ambassadörer för WaterAid Sverige är Jan Eliasson, Peter Jöback, Sofia Helin, Robin Quaison och Cleo Kinnaman. Att vara ambassadör för WaterAid är ett ideellt uppdrag och innebär att man på olika sätt bidrar till att uppmärksamma allas rätt till rent vatten, sanitet och hygien. 

Läs mer om WaterAids ambassadörer här. 

Kontakta oss 

Vill du boka en intervju med Mustafa "Musse" Mohamed för att få mer information om hans engagemang som ambassadör för WaterAid? Vänligen kontakta: Louise Myrseth, pressansvarig på WaterAid, press@wateraid.se, 08-677 30 80. 

Här finns WaterAid 

WaterAid är den största organisationen i världen som uteslutande arbetar för att människor som lever i fattigdom och utanförskap ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. Organisationen finns i 33 länder och arbetar med över 240 partnerorganisationer runt om i världen. Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 33 länder och sedan starten 1981 har över 28,5 miljoner människor fått tillgång till rent vatten, 29 miljoner fått tillgång till toaletter och över 27,8 miljoner tillgång till hygien som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Louise Myrseth
Kommunikationschef
Louise Myrseth