2016-03-15 08:53Pressmeddelande

Nytt projekt räddar liv i Ebolans skugga – Postkodlotteriet stödjer WaterAids arbete med totalt 12,5 miljoner kronor

null

Igår meddelade Svenska PostkodLotteriet att de valt att stödja WaterAids arbete med sammanlagt 12,5 miljoner kronor. Pengarna går till WaterAids nyskapande arbete med att förbättra situationen i Sierra Leone och Liberia efter Ebolakatastrofen och till det långsiktiga arbetet med att ge världens fattigaste samhällen rent vatten, toaletter och utbildning i hygien.

- Genom Postkodlotteriets tidigare stöd har vi byggt toaletter i Ugandas slumområden och gett gravida kvinnor i Tanzania tillgång till rent vatten. Jag har med egna ögon sett vilken stor skillnad rent vatten och toaletter gör för ett samhälle, så därför är jag såklart oerhört glad över att vi nu kan nå ännu fler. De här pengarna kommer göra stor nytta för människor i världens mest utsatta samhällen, säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Utöver de 7 miljonerna som organisationen får som basstöd väljer Svenska PostkodLotteriet också att stödja WaterAids arbete i Sierra Leone och Liberia med 5,5 miljoner kronor, som syftar till att använda de beteendeförändringar som Ebolatragedin tvingade fram, till något som ger de drabbade möjlighet till ett friskare liv och en väg ut ur fattigdom.

- Ebolatragedin visade än en gång att det första och bästa skyddet mot smittsamma sjukdomar faktiskt inte är supermediciner utan något så grundläggande som rent vatten, toaletter och tvål. Det är därför oerhört glädjande att Postkodlotteriet nu valt att stödja vårt nyskapande arbete i Sierra Leone och Liberia som handlar om att ta tillvara de nya hygienkunskaper som människor började använda under Ebolatragedin, säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Satsningar på vatten och toaletter är avgörande för att människor ska kunna ta sig ur fattigdom. Trots det saknar över 650 miljoner människor rent vatten och 2,4 miljarder tillgång till toalett, något som får fruktansvärda konsekvenser. Varje dag dör 900 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten, och brist på toaletter i skolor leder till att många flickor tvingas hoppa av i förtid. Satsningar på rent vatten och toaletter är en investering som räddar liv och förändrar samhällen. 

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

WaterAid har verksamhet i 37 länder och sedan starten 1981 har 23 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 21 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök wateraid.se

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön