2010-12-26 22:24Pressmeddelande

Regifting - ett sätt att göra gott av dina oönskade julklappar

Årets julhandel beräknas nå nya svindlande höjder. Vi köper mer julklappar än tidigare, samtidigt som vi i dagarna efter julafton kan väntas byta fler än var tredje julklapp, till ett ungefärligt värde av 12 miljarder kronor. Grovt räknat skulle värdet av de klappar som returneras kunna förse ca *60 miljoner människor med rent vatten och sanitet. I år lanserar organisationen WaterAid Sverige sajten www.regifting.nu - ett sätt för missnöjda julfirare att sälja sina julklappar på nätet och bidra med en del av förtjänsten till arbetet med att förse människor i katastrofens Pakistan med rent vatten och sanitet.

Vi köper mer och byter fler!
Även i år väntas julhandeln nå nya rekordnivåer, en ökning med 3 % jämfört med december förra året enligt Handelns Utredningsinstitut. Bakom ökningen ligger goda förutsättningar som en allt mer stabil svensk ekonomi och rekordoptimistiska hushåll. I prognosen för svensk julhandel, framtagen av Handelns Utredningsinstitut, spås årets julhandel omsätta totalt 64,7 miljarder kronor. Av dessa utgör försäljningen av sällanköpsvaror 37,5 miljarder kronor. Fördelat per person innebär det att den genomsnittlige svensken under december köper detaljhandelsvaror för knappt 6900 kronor, varav 2900 kronor utgörs av inköp i dagligvaruhandeln och resterande 4000 kronor på sällanköpshandeln.

Det ökande julklappshandlandet till trots så byter en stor del av svenskarna sina julklappar i mellandagarna. Förra året returnerades mer än var tredje julklapp; 36 % av svenskarna bytte julklappar de precis fått. Om detta år följer samma mönster så kommer julklappar till ett värde av ungefär 12 miljarder kronor att lämnas tillbaka till butikerna. Under julnatten växer kategorierna av prylar till salu på auktionssajter såsom Tradera och e-bay.

I Karl Bertil Jonssons anda: sälj klappen och ge vatten
Är du en av de som idag vaknade och var lite missnöjd med din julkapp? Kanske fick du något du redan har eller något som du inte egentligen behöver? Vill du att din julklapp ska ge ett mervärde? Känner du kanske att julsagans Karl-Bertil Jonssons budskap och vision om en bättre distribution av gåvor och överflöd är något du vill bidra till att förverkliga? I år erbjuder organisationen WaterAid Sverige ett smidigt sätt att sälja din julklapp vidare, att ”regifta”, och i och med det bidra till att förse människor i katastrofens Pakistan med tillgång till rent vatten och sanitet.

WaterAid arbetar med vatten och sanitet i Pakistan sedan 2006. Organisationen arbetar i de tre provinserna Khyber Pakhtunkwa, Punjab och Sindh där förödelsen är stor efter våldsamma översvämningar. WaterAid arbetar i nära samverkan med ett tiotal inhemska humanitära organisationer. WaterAid och våra samarbetspartners finns sedan länge på plats i de drabbade områdena i Pakistan. Med ditt bidrag kan vi göra mer. Gör något gott i Karl Bertil Jonssons anda! Du kan ge ett bidrag till WaterAids katastrofhjälp i Pakistan genom att sälja den julklapp du ändå tänkte byta på sajten www.regifting.nu

WaterAid instiftar Nationella Regifting-dagen: 27 december
Konceptet Regifting är mycket enkelt. Det innebär att man på något sätt ger vidare en gåva/present man tidigare har fått till någon annan. Det kan vara en oönskad gåva eller att man redan har gåvan i fråga. Generellt är det en gåva som inte är öppnad eller använd men det kan också vara till exempel en bok som du läst ut under julhelgen.

Begreppet har ännu inte fått riktigt fäste här i Sverige men är vanligare i Storbritannien och USA. Bland annat nämns begreppet i ett avsnitt av TV-serien Seinfeld där man diskuterar huruvida det är fint eller inte att ge vidare presenter man inte gillar. I USA finns även enligt Wikipedia en dag med benämningen “National Regifting Day” som infaller varje år på torsdagen innan julafton. WaterAid väljer istället att fira denna dag den 27e december. En dag då alla hunnit se vad de har fått och kanske till och med lekt klart med sina julklappar.

Vi utlyser den 27e december till “Nationella Regifting-dagen”. Regifting innebär egentligen att man ger bort oönskade presenter till andra i sin närhet, men WaterAid har valt att bredda begreppet och praktiken lite. När du deltar i “Regifting For WaterAid” säljer du din oönskade gåva och väljer sedan att förtjänsten av försäljningen ska gå till WaterAids arbete i det katastrofdrabbade Pakistan. Samarbetspartner i den webb-baserade försäljningen är Traidy, som är en sorts välgörenhetsversion av Blocket.

* Beräknat på att det endast krävs 200 kr med WaterAids arbetsmetoder för att varaktigt förse en person med rent vatten och sanitet.

Källor:

  • Julprognos och Årets Julklapp 2010, Handelns Utredningsinstitut, publicerad 2010-11-25
  • Undersökning av företaget Yougov, på uppdrag av Tradera, oktober 2009: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ebay/pressrelease/view/var-tredje-svensk-missnoejd-med-sina-julklappar-357339
  • ”Hälften av svenskarna surar över julklappar”, publicerad i Expressen 2008-12-25
  • ”Missnöjda svenskar säljer klapparna”, publicerad i Aftonbladet 2008-12-28
  • ”Hälften av svenskarna missnöjda med julklappen”, publicerad i SvD 2008-12-25

För mer information:
Hemsidan för WaterAid Sverige: www.wateraid.se
Hemsidan för Regifting: www.regifting.nu

Kontaktperson:
Daniel Holking, kommunikatör, 08-677 30 08
daniel.holking@wateraid.se

WaterAid arbetar med konkret bistånd, vi förser människor med rent vatten, toaletter och kunskap i hygien. Vi arbetar också för att få makthavare i både fattiga och rika länder att ta vatten och sanitetsfrågor på allvar. Varje dag dör 5500 barn i sjukdomar orsakade av brist på rent vatten. För oss är rent vatten och sanitet är en grundläggande rättighet som alla på vår jord borde ha tillgång till.

På plats samarbetar WaterAid med lokala partnerorganisationer med att bidra med kunskap och tekniska lösningar som är billiga och hållbara. WaterAid Sverige kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, SFI och har tilldelats 90-konto; 90 01 62-9.

Vi är även medlemmar i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. Som styrelseorförande för WaterAid Sverige sitter FN-diplomaten Jan Eliasson.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön