2023-11-02 09:22Pressmeddelande

Seminarium om Tanzania och bristen på rent vatten

Deltagare vid OKF:s frukostseminarium 2023: Abbe Ibrahim, Sofia Helin, Jan Eliasson, Anna Nilsdotter, Ola Rosling, Abbe Ibrahim och Mustafa "Musse" Mohamed.Deltagare vid OKF:s frukostseminarium 2023: Abbe Ibrahim, Sofia Helin, Jan Eliasson, Anna Nilsdotter, Ola Rosling, Abbe Ibrahim och Mustafa "Musse" Mohamed.

Den 20 november är Operakällaren Foundations årliga frukostseminarium till förmån för WaterAid. I år ligger fokus på hur bristen på rent vatten, sanitet och hygien skapar problem i Tanzania, och vad som krävs för att lösa problemen.

Panelen består av Jan Eliasson, Ola Rosling, Sofia Helin, Mustafa "Musse" Mohamed, Abbe Ibrahim och Anna Nilsdotter. Moderator är journalisten Jenny Strömstedt.

Bristen på rent vatten påverkar sjukvård och personlig hygien över hela världen. En plats som drabbats hårt är Handeni-distriktet i Tanzania, där drygt 90 % av sjukvårdsinrättningarna saknar tillgång till rent vatten. I området har gravida kvinnor inget annat val än att ta med egna hinkar till vårdinrättningen när de ska föda. Hinkar som där används för att hämta vatten när de ska tvätta sig.

Årets panel kommer att prata om varför problemen finns och vad som krävs för att lösa dem. Samtalen kommer både att handla om globala utmaningar och de som finns i Tanzania. Paneldeltagarna berättar också om varför de har valt att engagera sig i frågan.

”Blunda och försök att leva utan rent vatten en enda dag, så har 771 miljoner människor det varje dag. Vi försöker ändra denna siffra. Var med gör gott”, säger Abbe Ibrahim, VD Operakällaren och grundare av Operakällaren Foundation.

Fredagen den 24 november anordnar Operakällaren Foundation även sin årliga bankett till förmån för WaterAids arbete. I år leds banketten av den välkända programledaren Kodjo Akolor.


Frukostseminariet

Frukostseminariet är uppdelat i tre delar som alla leds av Jenny Strömstedt.

Del 1. Medverkande:

Jan Eliasson, ambassadör för WaterAid, tidigare vice generalsekreterare för FN och tidigare svensk utrikesminister.

Abbe Ibrahim, grundare av Operakällaren Foundation.

Del 2. Medverkande:

Ola Rosling, medgrundare till Gapminder och medförfattare till Factfulness.

Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid.

Del 3. Medverkande:

Sofia Helin, skådespelare och WaterAid ambassadör.

Mustafa "Musse" Mohamed, Sveriges främsta långdistanslöpare och ambassadör för WaterAid.


Detaljer och information

NÄR: Måndagen 20 november kl 08:30-10:15

PLATS: Operaterrassen, Karl XII:s torg 1, Stockholm

ANMÄLAN: Anmälan sker via epost till: mattias.dellert@wateraid.se

FRÅGOR: För frågor samt intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Mattias Dellert, pressekreterare WaterAid: mattias.dellert@wateraid.se eller +46-(0)73-588 97 52


Om Operakällaren Foundation

50 miljoner! Så mycket har Operakällaren Foundation samlat in sedan starten 2007.  Pengarna från Operakällaren Foundation har tidigare gått till projekt i Etiopien. 2023 går insamlingen till Tanzania. Där har WaterAid byggt en damm och nu väntar arbetet med att dra vatten från dammen till nya områden. Det gör att både sjukvården och allmänheten kan få rent vatten, tillgång till toaletter och bättre hygien. Arbetet i Tanzania möjliggör ett bättre liv för tusentals människor.​

Besök www.operakallarenfoundation.com för mer information. 

 


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter. Vi har verksamhet i 30 länder och arbetar i några av världens fattigaste samhällen. WaterAid finns på plats med egen personal och samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar som leder till att fler får tillgång till rent vatten och toaletter. Vi sätter frågan på agendan och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att satsa mer på dessa grundläggande rättigheter. Sedan WaterAid grundades 1981 har vi nått 28,5 miljoner människor med tillgång till rent vatten, 29 miljoner med tillgång till toaletter och 27,8 miljoner med möjlighet till bättre hygien. Sedan 2009 finns WaterAid i Sverige, och här arbetar vi framför allt med insamling, påverkansarbete och opinionsbildning.


Kontaktpersoner

Mattias Dellert
Pressekreterare
Mattias Dellert