2017-10-18 08:30Pressmeddelande

Simma för Livet satte nytt rekord med 8 316 deltagare

null

Simma för Livet som genomfördes den 17 oktober engagerade tusentals människor som valde att simma för att fler barn i Östafrika ska få tillgång till rent vatten. Totalt simmade 8 316 personer 8 962 725 meter, vilket innebär nytt rekord. ”Jag vill rikta ett stort tack till alla som simmade” säger WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Den 17 oktober genomfördes Simma för Livet i alla Medleys simanläggningar i Sverige med syftet att simma in pengar till WaterAids arbete för att fler barn i Östafrika ska få rent vatten. För varje meter som besökare under dagen simmade skänkte sponsorer 10 öre till WaterAids arbete. Totalt simmade 8 316 personer över 896 mil vilket innebär att deltagarna simmade in 896 272 kronor. Medleys informationschef Hans Albrektssson är mycket nöjd med årets Simma för Livet.

– Otroligt kul med en sådan uppslutning. Det var motionärer, simskoledeltagare, skolklasser, fritids, fotbollslag, gymnastikföreningar och simklubbar som gjorde en insats för sin egen hälsa och simkunnighet samtidigt som de bidrog till rent vatten. Vi slog det tidigare rekordet på 477 000 insimmade kronor rejält, även om vi inte riktigt nådde ända upp till den smått galna målsättningen på 1 miljon kronor. Det tar vi nästa gång, säger Medleys Hans Albrektsson.

Alla insimmade pengar går till WaterAids arbete i Uganda, Etiopien och Kenya med att se till så att fler barn får tillgång till rent vatten. Rent vatten är helt avgörande för att barn ska kunna överleva sina första år i livet, och varje dag dör nästan 800 barn av sjukdomar de drabbats av efter att ha druckit smutsigt vatten.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som simmade för livet och därmed bidrog till att fler barn får möjlighet att växa upp med rent vatten. Det engagemang som deltagare, personal och sponsorer har visat är helt otroligt, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, som själv besökte två av Medleys simanläggningar under dagen.

Medleys simanläggning i Tyresö besöktes under dagen även av guldhjältarna Lars Frölander och Therese Alshammar, samt av WaterAids ambassadör Magnus Carlsson.

Simma för Livet i siffror

Simma för Livet satte i år nytt rekord i antal deltagare, simmade meter och insamlade pengar:

  • Antal simmade meter: 8 962 725 meter = 8 963 kilometer = 896 mil
  • Insimmad summa: 896 272 kronor
  • Antal deltagare: 8 316 personer
  • Åldersspann deltagare: 1 - 92 år
  • Meterspann deltagare: 2 meter - 12 000 meter

Sponsorerna

WaterAid och Medley vill tacka alla sponsorer som har engagerat sig i Simma för Livet. De som har bidragit är: Tagehus, Tagebad, Göta Energi, Bengt Dahlgren Brand och Risk AB, Rockton, Malmsten, Scanacon, Credentia, Krägga Herrgård och Tammsvik.

Simma för Livets sponsorer har bestämt att skänka en miljon kronor till WaterAids arbete i Östafrika, vilket också var målet med evenemanget.

Om Medley

I Medleys anläggningar är alla välkomna att idrotta, motionera, umgås, koppla av och ha roligt. Medley är Sveriges största privatägda operatör av kommunala bad- och friskvårdscenter och driver 32 center i över 20 kommuner runt om i landet. Medley har cirka 300 anställda och omsättningen var 335 miljoner kr år 2015.Besök www.medley.se för mer information.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 35 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön