2015-10-15 08:00Pressmeddelande

Skådespelerskan Sofia Helin blir ambassadör för WaterAid – berättar om sitt engagemang under intervju i TV-programmet Strömstedt

null

”Jag har länge funderat på hur jag kan engagera mig i någon form av hjälparbete. Att WaterAid jobbar långsiktigt och målmedvetet med dessa för alla människor livsviktiga frågor var för mig helt avgörande. Utan vatten kan ingen överleva, och utan toaletter kan jämställdhet aldrig uppnås”, det säger Sofia Helin om att hon blir ambassadör för organisationen WaterAid som jobbar för att alla människor överallt ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.

I kvällens Strömstedt på TV4 berättar skådespelerskan Sofia Helin i ett samtal med Jenny Strömstedt att hon kommer inleda ett samarbete med organisationen WaterAid. Sofia Helin är just nu aktuell med succéserien Bron som sänds på SVT, och tidigare har hon medverkat i storfilmer som Masjävlar och filmerna om Arn baserade på Jan Guillous böcker. 2014 vann Sofia Kristallen som årets kvinnliga skådespelerska i en TV-produktion.

I sitt första uppdrag som ambassadör för WaterAid kommer Sofia medverka i organisationens julkampanj, och under våren 2016 kommer hon på andra sätt lyfta WaterAids viktiga arbete för att alla människor överallt ska få rent vatten, toaletter och hygien.

Sofia Helin om sitt uppdrag som ambassadör

Sofia Helin är stolt över att som ambassadör för WaterAid kunna bidra till att fler människor får tillgång till rent vatten, toaletter och sanitet:

- Jag ser fram emot att äntligen få vara med och bidra på ett mer konkret sätt. WaterAid jobbar med frågor som engagerar mig; fattigdomsbekämpning och jämställdhet är viktiga komponenter för en fredligare värld. Jag tänker även miljömässigt på vatten som en viktig framtidsfråga. Hur ska vi hantera våra vatten så att alla på jorden ska kunna ha tillgång till rent vatten även i framtiden.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare WaterAid Sverige, om Sofia Helins uppdrag

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, är såklart mycket glad över att få samarbeta med Sofia Helin:

- Jag är mycket glad över att Sofia har valt att engagera sig i WaterAid. Hon kommer att bidra stort med att lyfta våra frågor, och vi hoppas att hennes engagemang kan få fler människor att kämpa för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och toaletter, något vi i Sverige tar för givet.

- Som Sofia säger kan ingen människa överleva utan vatten, men trots det tar vi i Sverige ofta rent vatten som en självklarhet. Det är bara att vrida på kranen så forsar det, men för en tiondel av världens befolkning är det inte lika enkelt. Därför måste vi öka insatserna, och därför är det så viktigt att personer som Sofia engagerar sig för att få till en förändring.

Om situationen i världen

Vatten, sanitet och hygien är grundläggande för alla människors överlevnad, men trots det saknar 650 miljoner människor rent vatten och 2,3 miljarder tillgång till en toalett. Varje dag dör mer än 1 400 barn i sjukdomar som de har drabbats av på grund av brist på rent vatten, toaletter och hygien.

Rent vatten, toaletter och hygien har en positiv effekt på fattigdomsbekämpning, utbildning, sjukvård, ekonomisk utveckling och jämställdhet, och därför måste det prioriteras i allt utvecklingsarbete.

Kontakt
För intervjuer och kommentarer från Sofia Helin kontakta Peter Jansson, peter@artistgruppen.se telefon 070-514 79 00.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 37 runt om i världen. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

Sedan 1981, har WaterAid gett över 23 miljoner människor rent vatten och över 21 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. För mer information, besök http://www.wateraid.se


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön