2020-03-15 10:13Pressmeddelande

Sofia Helin gick genom Stockholm för rent vatten

null

I fredags gick skådespelaren Sofia Helin, tillsammans med andra engagerade personer, genom Stockholm till förmån för att fler människor i världen ska få rent vatten. Hon gick för att uppmärksamma varför kvinnor drabbas värst av vattenkrisen i världen. ”Det är så otroligt upprörande och provocerande att det alltid är kvinnor som ska betala det högsta priset för alla kriser i världen, att det alltid är kvinnorna som ska drabbas värst” säger Sofia Helin om varför hon engagerar sig.

I fredags gick Sofia Helin, ambassadör för organisationen WaterAid, genom Stockholm bärandes en tung vattendunk. Precis en sådan dunk som miljoner kvinnor världen över tvingas bära på i timmar varje dag eftersom det inte finns något vatten där de bor.

Fler bilder finns längre ner.

Vattenkrisen är idag akut i många länder, och globalt saknar 785 miljoner människor tillgång till rent vatten. Det är en katastrof på drabbar kvinnor värre än män.

I mars uppmärksammar WaterAid det genom kampanjen March for Water som Sofia Helin engagerar sig i. Så här säger Sofia Helin om varför hon går för rent vatten:

– Var tionde människa på jorden saknar idag tillgång till rent vatten, och av flera anledningar är det kvinnor som lider mest när det inte finns rent vatten i ett samhälle. Det är så otroligt upprörande och provocerande att det alltid är kvinnor som ska betala det högsta priset för alla kriser i världen, att det alltid är kvinnorna som ska drabbas värst. Vi måste göra något åt det. Och med vi menar jag mig själv, du som läser det här och alla andra som har möjlighet att göra något. Jag går för rent vatten för att jag vill se en värld där män och kvinnor har samma förutsättningar i livet, både i Sverige och i andra länder, säger Sofia Helin.

Marschen genom Stockholm genomfördes tillsammans med Team Power Woman. Läs mer om WaterAid och March for Water här: https://www.wateraid.org/se/march-for-water

I kampanjen går det också att digitalt gå för rent vatten genom att i mars registrera sina steg i WaterAids stegräknare. Vill du uppmärksamma vattenkrisen tillsammans med WaterAid? Registrera dina steg här: https://www.wateraid.org/se/march-for-water

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och över 28 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör ungefär 310 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 785 miljoner människor saknar rent vatten.
  • 2 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön