2016-08-31 08:00Pressmeddelande

Upplev Nepals återuppbyggnad med egna ögon – WaterAid släpper sin första VR-film

null

Det har gått över ett år sedan Nepal drabbades av flera fruktansvärda jordbävningar som tog över 7 000 människors liv. Idag kämpar många för att bygga upp de samhällen och liv som raserades, och första prioritet är rent vatten. I de drabbade områdena förstördes hälften av alla vattenkällor, vilket har lämnat tusentals människor utan rent vatten. I WaterAids nya Virtual Reality-film “Aftershock” som premiärvisas i Stockholm under Världsvattenveckan får vi på nära håll följa den lokala rörmokaren Krishna, 58, i hans strävan efter att reparera hembyns vattensystem.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, kommenterar:

– Genom att uppleva ”Aftershock” kommer vi nära några av de fantastiska personer som WaterAid arbetar tillsammans med i Nepal. Det är häftigt att inte bara kunna se, utan genom Virtual Reality också kunna uppleva hur människor som Krishna bygger upp sitt land på nytt efter jordbävningen. Upplevelsen binder samman våra supportrar i Sverige med de människor och samhällen som de är med och stöttar och vi hoppas att vi genom den här filmen ska kunna engagera ännu fler människor i kampen för allas rätt till rent vatten och toaletter!

Om filmen

VR-filmen ”Aftershock” är filmad i byn Kharethok högt upp i nepalesiska Himalaya. Filmen belyser lokalbefolkningens kamp för att återställa de vattensystem och toaletter som förstördes i de katastrofala jordbävningar som drabbade landet under 2015. WaterAid premiärvisar ”Aftershock” den 30 augusti under Världsvattenveckan i Stockholm. Filmen kan ses på en vanlig dator, men är skapad för att upplevas med VR-glasögon. För besökare på Världsvattenveckan kan filmen också upplevas i WaterAids monter.

Filmen är producerad av WaterAid och finansierad av HSBC som en del av det globala partnerskapet HSBC Water Programme där bland andra WaterAid ingår. Under fem års tid har partnerskapet nått 1,4 miljoner människor med rent vatten och 2,1 miljoner med sanitet i Bangladesh, Indien, Nepal, Pakistan, Ghana och Nigeria.

WaterAid i Nepal

WaterAid har arbetat i Nepal sedan 1987. Arbetet fokuserar på att nå människor med hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och kunskap om hygien, men efter jordbävningarna 2015 utförde WaterAid Nepal även akutinsatser för att minska risken för epidemier orsakat av smutsigt vatten och bristande sanitet.

Här kan du se en trailer av filmen

Här hittar du kompletterande bilder

För mer information besök www.aftershock.wateraid.org

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

WaterAid har verksamhet i 37 länder och sedan starten 1981 har 23 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 21 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök wateraid.se

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 315 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär nästan 900 barn varje dag.
  • Över 650 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Över 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön