2014-06-03 11:56Pressmeddelande

Var fjärde kastlös kvinna i Indien som saknar toalett riskerar trakasserier – ny undersökning från WaterAid

null

Förra veckan våldtogs och mördades två flickor i Indien då de, i brist på en toalett, sökte en skyddad plats för att uträtta sina behov. Som en direkt reaktion på detta släpper WaterAid nu ett utdrag ur en kommande undersökning genomförd i 9 644 dalitiska hushåll i Indien.

Flickorna var från en liten by i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien och tillhörde en familj av lägre kast, daliter. Enligt lokala medier överfölls flickorna när de passerade ett fält i sin jakt på en skyddad plats för att uträtta sina behov.

"Det fruktansvärda och tragiska som hänt dessa två flickor är sorgligt nog en del av en mycket större kris. En halv miljard kvinnor och flickor har inget annat val än att uträtta sina behov i det fria. Dessa kvinnor kommer fortsatt att riskera trakasserier eller sina liv om inget görs - å det snaraste." säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare WaterAid Sverige och fortsätter:

"I ett läge där 1 av 3 kvinnor globalt saknar tillgång till en toalett, och 1 400 barn dagligen dör av diarré, kan världens fattiga inte vänta ytterligare på förändring. Det är dags för världens makthavare att agera!”.

WaterAids kommande undersökning visar att;

·  I 26% av de dalitiska hushållen har kvinnorna blivit kränkta eller förnedrade när de uträttat sina behov i det fria.

·  6% av hushållen kunde specifikt rapportera om kvinnor som blivit sexuellt trakasserade när de uträttat sina behov i det fria, sk ”open defecation”.

·  I de fyra undersökta delstaterna har endast 13% av dalithushållen tillgång till en  toalett.

En liknande undersökning som genomfördes av WaterAid i slumområden i Lagos, Nigeria (2012) visade att en fjärdedel av de tillfrågade kvinnorna som behövde uträtta sina behov i det fria antingen hade första- eller andrahandsupplevelser av trakasserier, hot om våld eller verklig misshandel under de senaste 12 månaderna. Dessutom undvek 56% av kvinnorna offentliga toaletter under vissa tider på dagen för att inte utsätta sig för risk.

Se bifogat:

Figur 1: Tillgång till sanitet i undersökta Dalitiska hushåll.

Figur 2: Problem som dalistiska hushåll stöter på när de tvingas uträtta sina behov i det fria.

**************

För mer info, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 - 100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se

För fallstudier och bilder om sanitet, trakasserier och våld mot kvinnor i Indien, klicka här

Korta fakta, Indien:

·  Förra året gav WaterAid 455 000 personer tillgång till rent vatten och 297 00 personer tillgång till sanitet i Indien.

·  I Indien  dör mer än 186 000 barn under fem års ålder varje år i diarrésjukdomar orsakade av orent vatten, dåliga sanitära förhållanden och bristande hygien. (Källa: Child Health Epidemiology Reference Group, http://www.cherg.org).

·  Nästan 800 miljoner människor, eller 64 % av befolkningen, lever utan tillgång till god sanitet. Av dem tvingas 600 miljoner människor uträtta sina behov i det fria, det är 48,3 % av landets befolkning. (Källa: Världshälsoorganisationen och UNICEF Joint Monitoring Program, http://www.wssinfo.org).

·  Andelen människor som tvingas uträtta sina behov i det fria varierar från 65% av landsbygdsbefolkningen, till 12,3 % av dem som bor i urbana miljöer.

·  Globalt sett lever 2,5 miljarder människor utan tillgång till god sanitet och över 1 miljard människor tvingas dagligen uträtta sina behov i det fria - det är 14 % av världens befolkning. (Källa: Världshälsoorganisationen och UNICEF Joint Monitoring Program, http://www.wssinfo.org).

Om WaterAid

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981, har WaterAid gett över 19 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 15 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. För mer information, besök http://www.wateraid.se

Om undersökningen

·  Hela undersökningen kommer att släppas senare under 2014.

·  De delstater och distrikt där hushållsundersökningar utfördes var:

o  Uttar Pradesh - Allahabad, Ambedkar Nagar, Etawah, Gorakhpur, Jhansi, Kanpur Dehat, Rae Bareli, Sitapur, Sonbhadra.

o  Bihar - Gaya Jehanabad, Rohtas.

o  Madhya Pradesh - Panna, Sagar, Tikamgarh.

o  Andhra Pradesh - Chitoor, Nellore, Prakasam.

·  Undersökningsmetodik: Den kvantitativa undersökningen genomfördes i 19 olika distrikt i Indiens 4 ovan nämnda delstater. Undersökningen baseras på intervjuer gjorda i hushåll. För att ge ett representativt urval valdes 15 till 20 byar i varje distrikt ut. Totalt har drygt 500 hushåll från byar i distrikten intervjuats, med ett totalt urval av 9644 hushåll. Undersökningen genomfördes av WaterAid under 2013 i samarbete med National Confederation of Dalit Organisations (NACDOR).

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön