2024-03-15 13:12Pressmeddelande

WaterAid får 11 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet

WaterAids insamlings- och kommunikationschef Mathilda Piehl, generalsekreterare Anna Nilsdotter och ordförande Michael Arthursson.WaterAids Mathilda Piehl, Anna Nilsdotter och Michael Arthursson vid Svenska Postkodlotteriets galakväll i Stockholms Stadshus.

På Svenska Postkodlotteriets galakväll igår stod det klart att 61 ideella organisationer får dela på 1 miljard kronor från Postkodlotteriet 2024. Som en av organisationerna i Postkodsfamiljen har WaterAid fått 11 miljoner kronor i stöd det här året. 

“Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad. För de här pengarna kommer vi kunna nå ännu fler människor med rent vatten, ordentliga toaletter och hygienmöjligheter, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid. 

Totalt delades över en miljard kronor ut till ideella organisationer som jobbar med barn och unga, djur och natur, forskning och hälsa, demokrati och samhälle, klimat och miljö, samt idrott och friluftsliv. Alla organisationer är olika men har samma mål  att tillsammans göra världen bättre för människor, djur och natur.  

Sedan 2012 har Wa­t­erAid sammanlagt mottagit fan­tastiska 170,5 miljoner kro­nor från Svenska Postkodlotteriet, varav 53,6 miljoner kronor till Drömprojekt. Pengarna gör stor nytta. 

 Under åren har vi till exempel ökat flickors kunskap om menstruation i Bangladesh och arbetat med att stärka motståndskraften mot klimatförändringarnas effekter i Rwanda. Eftersom stödet inte är öronmärkt betyder det att vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är som störst och sätt bygga vår verksamhet långsiktigt , säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid. 

Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten. Läs mer här. 

För frågor vänligen kontakta:  
Mat­tias Dellert, pressekreter­are Wa­t­erAid  
mat­tias.dellert@wa­t­eraid.se   
+46-(0)73-588 97 52 Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter. Vi har verksamhet i 30 länder och arbetar i några av världens fattigaste samhällen. WaterAid finns på plats med egen personal och samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar som leder till att fler får tillgång till rent vatten och toaletter. Vi sätter frågan på agendan och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att satsa mer på dessa grundläggande rättigheter. Sedan WaterAid grundades 1981 har vi nått 28,5 miljoner människor med tillgång till rent vatten, 29 miljoner med tillgång till toaletter och 27,8 miljoner med möjlighet till bättre hygien. Sedan 2009 finns WaterAid i Sverige, och här arbetar vi framför allt med insamling, påverkansarbete och opinionsbildning.