2023-11-09 08:39Pressmeddelande

WaterAid och Tomorro’ vinner Publishingpris och Grand Prix 2023

Mathilda Piehl, insamlings- och kommunikationschef hos WaterAid, med Helena von Matérn, Creative Director på Tomorro’, och Ankie Sahlin, Ansvarig för Filantropi och stora givare WaterAid. WaterAids Mathilda Piehl tillsammans med Helena von Matérn från Tomorro’ och Ankie Sahlin, WaterAid.

Kampanjen ToaletteRoulette vann både Publishingpriset i kategorin ”Annonser med samhällsinformation” och Grand Prix 2023. Grand Prix tilldelas det bidrag som juryn tycker är bäst av alla årets tävlande. ToaletteRoulette är ett kreativt samarbete mellan kommunikationsbyrån Tomorro´ och organisationen WaterAid, och juryns motivering för Grand Prix-segern är:

”För en tydlig och slagkraftig annons som når hela vägen!”

Mathilda Piehl, insamlings- och kommunikationschef hos WaterAid, säger så här om vinsten:

"Jag känner mig sjukt glad över detta. Det var en idé som föddes på kontoret, i princip alla som arbetar på WaterAid Sverige var delaktiga i att jobba fram konceptet. Det gör det extra roligt att få stå på scen. Jag är också glad över vårt samarbete med Tomorro’ som gjorde ut den fina idén och såklart för att frågan om tillgång till vatten, sanitet och hygien får synas på det här sättet."

Helena von Matérn, Creative Director på Tomorro’ kommenterar utmärkelsen:

”Kampanjen spelar på flera sinnen, från en iögonfallande rubrik till en stark upplevelse på plats. Ett riktigt viktigt och spännande projekt som vi är stolta att få ha varit en del av.”

Förutom att vinna årets Grand Prix kammade ToalettRoulett även hem guld i kategorin ”Annonser med samhällsinformation”. Motiveringen för högsta priset lyder:

”För form med fingertoppskänsla, väl förankrad idé och stark problembeskrivning.”

Om kampanjen

Kampanjen ToalettRoulette föddes under en kreativ workshop och lanserades i samband med världstoalettdagen och Stockholm International Film Festival förra året. Bland annat tapetserades toaletterna på festivalen med bilder från toaletter i andra delar av världen, för att ge besökarna en förståelse för hur olika det kan se ut. Syftet var att uppmärksamma att var femte människa i världen saknar tillgång till en toalett, vilket får enorma konsekvenser för både människor och miljö.  

Läs mer om ToalettRoulette här: https://www.wateraid.org/se/wateraid-och-stockholm-filmfestival

Läs mer om WaterAids arbete för allas rätt till en toalett här: https://www.wateraid.org/se/toaletterOm WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter. Vi har verksamhet i 30 länder och arbetar i några av världens fattigaste samhällen. WaterAid finns på plats med egen personal och samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar som leder till att fler får tillgång till rent vatten och toaletter. Vi sätter frågan på agendan och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att satsa mer på dessa grundläggande rättigheter. Sedan WaterAid grundades 1981 har vi nått 28,5 miljoner människor med tillgång till rent vatten, 29 miljoner med tillgång till toaletter och 27,8 miljoner med möjlighet till bättre hygien. Sedan 2009 finns WaterAid i Sverige, och här arbetar vi framför allt med insamling, påverkansarbete och opinionsbildning.


Kontaktpersoner

Mattias Dellert
Pressekreterare
Mattias Dellert