2018-09-21 15:02Pressmeddelande

WaterAid startar demokrati- och vattenprojekt i Zambia med stöd från Postkodlotteriet

null

Postkodlotteriet väljer att stödja WaterAids nya projekt Grön Uppväxt i Zambias huvudstad Lusaka med 5 miljoner kronor. Projektet kommer att förbättra människors tillgång till vatten och sanitet i slumområdet Kanyama, och fokuserar på hållbarhet genom stärkt lokaldemokrati och ökat medborgarengagemang.

Zambias huvudstad Lusaka är en av de städer som urbaniseras snabbast i världen, något som påverkar människors hälsa, välbefinnande och demokratiska rättigheter. I det tätbefolkade slumområdet Kanyama är brist på rent vatten och sanitet akut, vilket drabbar invånarnas hälsa och förorenar stadens grundvattenkälla. Som en konsekvens drabbas Lusaka av återkommande kolerautbrott. Problemen förvärras av en havererad lokaldemokrati och mycket begränsat medborgarengagemang.

Projektet Grön Uppväxt kommer med Svenska Postkodlotteriets stöd ta sig an utmaningarna på ett brett och hållbart sätt. Genom att engagera medborgarna i området och förbättra deras möjlighet att göra sig hörda kommer invånarna tillsammans med lokala myndigheter påbörja Kanyamas väg från smutsig slum till en grönare och renare boendemiljö som är hållbar för både människor och miljö. Totalt kommer 40 000 människor i Lusaka få förbättrad tillgång till rent vatten och sanitet genom Grön Uppväxt.

Pamela Chisanga, landschef för WaterAid Zambia, kommenterar:

– WaterAid Zambia vill tacka Svenska Postkodlotteriet för att de gett oss chansen att förverkliga Grön Uppväxt. Med deras stöd kommer vi kunna förbättra livet för invånarna i Kanyama genom rent vatten, sanitet, grönområden och en tryggare boendemiljö, säger Pamela Chisanga.

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kommenterar:

– Vi är mycket glada över att Postkodlotteriet har valt att stödja Grön Uppväxt. Det är ett väldigt spännande projekt som utöver att förbättra tillgången till rent vatten och sanitet också kommer skapa en bättre boendemiljö genom de grönområden som anläggs, och samtidigt stärka lokaldemokratin. Tack Postkodlotteriet och alla lottköpare ute i landet för att ni gör det möjligt för oss att tillsammans förändra tusentals människors liv till det bättre, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.   

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön