2012-02-14 10:42Pressmeddelande

WaterAid Sverige blir en av fem nya förmånstagare i Svenska Postkodlotteriet

null

Så här lagom till Alla hjärtans dag nås WaterAid Sverige av ett angenämt besked. WaterAid blev en av de nya förmånstagarna som offentliggjordes under gårdagskvällen. Samtidigt som detta tillkännagavs presenterades den första checken från lotteriet på totalt fem miljoner kr. Ett bidrag till WaterAids verksamhet, konkreta biståndsarbete och opinionsbildning som kommer lyfta WaterAid från en uppstickare till en organisation att räkna med.

Delar man beloppet med 200 kr får man fram antalet ytterligare människor som WaterAid kommer kunna förse med rent vatten och sanitet. Inte för en dag, en vecka eller en månad utan varaktigt. 200 kr är nämligen allt som krävs för en person att varaktigt få tillgång till det vi tar för givet. Beräknat på utdelningen skulle detta medföra att ytterligare 25000 personer kan ges en bättre vardag. Människor i några av jordens fattigaste samhällen kan förses med rent vatten och en toalett att gå på. På så sätt minskar vi de tusentals barn som varje dag dör av sjukdomar orsakade av otjänligt vatten.

Delar av summan kommer användas för att utveckla verksamheten på det svenska kontoret och lyfta insamlings- och kommunikationsarbetet så att ännu mer pengar kan samlas in.

- WaterAids arbete gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap om hygien. Vi är stolta över att få vara en del av detta arbete som är nödvändigt för en god hälsa och utveckling, säger Svenska PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink.

- Vår vision är en bättre värld för människor, djur och miljö. För varje ny förmånstagare tar vi ett steg närmare den visionen, säger Stina.

WaterAids styrelse med Jan Eliasson i spetsen jublade när de fick beskedet, ett besked som den namnkunniga styrelsen längtat efter sedan WaterAid startades i Sverige 2009.

- Som styrelseordförande i WaterAid Sverige sedan starten 2009 har jag sett hur organisationen vuxit sig större och bidragit till att öka kännedomen om vikten av vatten och sanitet för människorna i världen. Att Svenska Postkodlotteriet nu tar in oss bland förmånstagarna är ett stort steg framåt för oss och ett viktigt bidrag till vårt arbete för allas rätt till rent vatten och toaletter, säger Jan Eliasson.

Postkodlotteriet lägger under 2012 extra fokus på mänskliga rättigheter med hjälp av en särskild fond på 60 miljoner. Ett välkommet initiativ med tanke på att frågan kring om människor har eller inte har tillgång till rent vatten och drägliga toaletter ytterst är en fråga om mänskliga rättigheter. Rent vatten att dricka är en mänsklig rättighet som idag förvägras nära 1 miljard människor. Vi arbetar för att förändra detta.

Svenska Postkodlotteriet hamnar nu i gott sällskap tillsammans med WaterAids andra välkända samarbetspartners. Hennes & Mauritz, Fritidsresor, Herrljunga Cider och Leksandsbröd är några av de andra stora företagen som stödjer WaterAids arbete.

Presskontakt, intervjuförfrågningar till styrelsen samt ordföranden Jan Eliasson:

Daniel Holking
Kommunikatör
WaterAid Sverige
08/677 30 08
daniel.holking@wateraid.se

WaterAid en internationell organisation som arbetar för allas tillgång till rent vatten och sanitet. Vi arbetar i ett tjugotal länder i Afrika och Asien med konkret bistånd och med opinionsbildning lokalt, nationellt och internationellt för att påverka den politik och de processer som styr hur frågor kring vatten och sanitet behandlas och prioriteras. I världen har vi funnits i 30 år, i Sverige sedan 2009. Mer information finns på www.wateraid.se


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön