2014-07-10 08:45Pressmeddelande

”Wheels of Steel” och ”Lingonben” kör Stockholm - Ulan Bator till förmån för WaterAid

null

Den 19 juli lämnar de två svenska lagen ”Wheels of Steel” och ”Lingonben” Stockholm för att delta i Mongol Rally, en tävling som arrangeras för 11e året i rad och där alla lag måste samla in pengar till välgörenhet. De två svenska lagen har valt att ge sina insamlade medel till WaterAid.

Den brokiga skaran som utgör de två lagen består bl.a. av en veterinär, en musikproducent, en betongkonsult och en läkare. Ingen av dem har tidigare deltagit i en rallytävling och de 1600 milen från Europa till tävlingens mål i Ulan Bator kommer dessutom att genomföras i en minst sagt opassande, liten och svag bil (52 hästkrafter) – helt enligt tävlingsreglerna.

Resrutten går från Stockholm till Prag, där lagen officiellt startar tävlingen. Därefter går resan genom Rumänien och Turkiet, vidare till Iran och Turkmenistan. Väl där kommer man att resa genom landets västra del, en plats känd som "Gates to Hell" – ett brinnande hål av naturgas i öknen. Efter detta går rutten österut via Uzbekistan och bergen i Kyrgyzstan. Här kommer delar av resan att gå via den gamla Silkesvägen på över 2500m höjd. Via Kazachstan och Ryssland når de två lagen sedan Mongoliet och Ulan Bator – någon gång i slutet av augusti.

Ingen av deltagarna i de två lagen Vanja Hådemark, Hampus Kirschhar, Dennis Lundgren, Ola Ersfjord och Fredrik Hejdenberg har tidigare varit i Mongoliet, men har däremot en stor förståelse för vikten av rent vatten.

Fredrik Hejdenberg säger: "När det kommer till resande är jag precis hemkommen från Nepal, ett land som flera gånger försökte slå ihjäl mig med sitt risiga vatten och generellt usla hygien. WaterAid gör ett viktigt arbete där det behövs som bäst, för de människor som redan kämpar mot hårdare odds än man här hemma ibland kan föreställa sig.  Mongol Rally är en galen idé, men ju fler som kan dra nytta av våra eskapader desto bättre."

För att stödja insamlingen klicka här.

Mer information om tävlingen Mongol Rally.

**************

För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se 

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön